Press "Enter" to skip to content

Heleen (42) uit Eindhoven verwarmt haar huis op een ingenieuze manier

Heleen (42) uit Eindhoven verwarmt haar huis op een ingenieuze manier. De huidige energieprijzen zorgen bij veel Nederlanders voor slapeloze nachten. De redactie ziet de meest uiteenlopende oplossingen van thuis knutselaars voorbijkomen om ondanks de hoge energieprijzen en de toch al dure december maand er warmpjes bij te zitten. Tussen alle ingezonden tips sprong de methode van Heleen er direct uit.
Heleen verwarmt haar huis namelijk niet met potkacheltjes of gasflessen maar met mest.

Kijk daar staat ze vertelt Heleen trots terwijl ze naar de houten bak in de hoek van de woonkamer wijst. Je moet weten dat ik al jaren paarden heb en op iedere manege liggen er enorme hopen van te stomen. Daar ben ik eens goed onderzoek naar gaan doen en wat blijkt zo en mesthoop kan binnen in wel 70 graden worden.

Iedere dag gooien de meiden op stal kruiwagens bio verwarming zo op een hoop en er wordt niets mee gedaan, enorme zonde vindt Heleen.

Heleen vertelt precies hoe ze alles zelf gebouwd heeft. Eerst heeft ze van hout een bak gemaakt van 500 kilo verse paardenmest in past. Elke dag neemt ze de mest van haar paarden mee naar huis, de bak was binnen een week gevuld vertelt ze. Legen hoeft bijna nooit want het micro-organisme eten de mest op. Helemaal circulair dus.

En eerlijk is eerlijk, het is een behaaglijke 21 graden bij de Eindhovense op de bank. Ondanks het vreemde geurtje smaakt de koffie er niet minder om.
Over de geur maakt Heleen zich geen zorgen. Ik ruik toch altijd naar paard grapt ze.

Of het idee ook in de rest van Nederland aan gaat slaan betwijfelt ze. Voor de stedelingen die nooit buiten komen is het misschien niet ideaal, maar voor wie geen problemen heeft met de geur (waar je volgens Heleen zo aan gewent bent) is het de perfecte oplossing en nog helemaal gratis ook.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *